Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Firmamız ile iletişime geçin ve sorularınızın cevaplarını birlikte bulalım.

0 (212) 234 97 28

marka@altinderepatent.com

Yurtiçi ve Yurtdışı Tasarım Tescil İşlemleri

Tasarım Nedir?

Tasarım, ürünün tümü veya bir parçasının ya da üzerindeki süslemenin çizgi, şekil, biçim, renk, malzeme veya yüzey dokusu gibi özelliklerinden kaynaklanan görünümüdür.

Tasarım tescili nedir?

Tasarım tescili, özgün ve tamamen yeni olan tasarımların hukuksal açıdan da güvence altına alınmasını sağlayan bir hizmettir. Bir işletmeye ait olan endüstriyel tasarımların güvence altına alınması işletmenin kazancı bakımından da önem teşkil etmektedir. Bunun yanında tasarımı kurgulayan ve tasarlayan kişilerin de haklarının korunması tescil başvurusu ile mümkün olacaktır.

Tasarım tescili, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından alınan başvurular sonucunda verilen bir belgedir. Bu belgenin verilmesi ile birlikte tasarımın tescil altına alındığı garanti edilir. Böylece ilgili tasarımı farklı kişilerin izinsiz olarak kullanmasının da tamamen önüne geçilmiş olur. Tescil edilmiş olan bir tasarımın üçüncü kişiler tarafından kullanılması halinde o kişilere yönelik yasal süreçler başlatılabilir.

Tasarım tescil belgesi, yalnızca yapılmış olan tasarımın değil aynı zamanda tasarımcının da hakkını koruyan bir belgedir. Bu sayede ilgili tasarımın farklı kişiler tarafından izinsiz olarak kullanılmasının da önüne geçilmiş olur. Üstelik emek verilen tasarımdan kazanç elde edilmesi de yine tescil işlemleri sonucunda güvence altına alınacaktır.

Tasarım Tescili Nasıl Yapılır?

Belli bir tasarıma yönelik atılan tescil adımlarında öncelikle ilgili tasarım ile alakalı araştırmaların yapılması gerekiyor. Tasarım tescil sorgulama kaynaklarından faydalanılarak ilgili tasarımın eşsiz olup olmadığı anlaşılabiliyor. Ancak tescil için başvuruda bulunacak olan tasarımın yeni ve özgün olması halinde başvuru süreci başlatılıyor. Aksi takdirde tasarıma yönelik yapılan tescil başvurusu doğrudan reddedilebiliyor.

Başvuru aşamasına geçildiğinde dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli faktör ise tasarım tescil ücretleri ödemesidir. Bu bağlamda tasarım için tescil başvurusunda bulunacak olan kişilerin ya da firmaların tescil harcını ödemiş olmaları beklenmektedir. Bir tasarımın tescili için talep edilen ücret ise her sene Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından güncellenmektedir.

​Tasarımın tescil sürecinde talep edilen ücretin eksiksiz ödemesinin yapılması sonucu başvuru sürecine geçilir. Bu süreçte de ücretin ödendiğini kanıtlayan banka dekontunun da gerekli diğer belgeler ile birlikte beyan edilmesi zorunludur.

Tasarım İçin Tescil Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir tasarım için tescil başvurusunda bulunulurken bazı detayların özenle irdelenmesi ve incelenmesi gerekmektedir. İşte, tasarım için tescil başvurusu aşamasında kişilerin ya da firmaların dikkat etmesi gereken başlıca durumlar:

  • Tasarımın tescil edilme sürecinde en fazla dikkat edilmesi gereken nokta ilgili tasarımın eşsiz olmasıdır. Daha önce tescil almış olan bir tasarıma benzeyen ya da tamamen aynı olan tasarımların tescil süreci sıkıntılı geçecektir. Öyle ki tasarıma yönelik yapılan incelemelerde benzerlik durumu görülürse başvuru doğrudan reddedilebilir.
  • Tasarımın tescil edilmesine yönelik yapılan başvuruda reddedilme durumu yaşandıysa daha önce ödenmiş olan tescil harcının geri alınması da mümkün değildir.
  • Tasarım için tescil başvurusunun Türk Patent ve Marka Kurumu’na yönelik yapılması gerekmektedir. Bu süreçte ister tasarım sahibi isterse de tasarım sahibi tarafından atanan vekilin başvuru yapması mümkündür.
  • ALTINDERE PATENT firması, tescil süreçlerinde uzman desteği sunan ve başvuru yükünü omuzlayan bir firmadır. Firma bünyesinde yer alan hukukçu, alanında uzman danışman ve tasarımcılar, bu süreçte tescil işlemleri için gereken desteği sunacak kişilerdir.
  • Tasarımın tescil sürecine geçmesi ile birlikte ilgili tasarıma ait fotoğraf ve görsel materyallerin de sunulması önemlidir. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından gerekli incelemelerin rahat bir şekilde yapılması adına tasarımın kapsamlı bir şekilde anlatılmış olması gerekmektedir. Bunun için de günümüzde 3D teknolojisinden faydalanılabilir.
  • Bir tasarıma yönelik tescil başvurusunda bulunurken o tasarımın üretilmiş olmasına gerek yoktur. Tasarımı detaylı anlatan görsel ve yazılı materyallerin teslim edilmesi başvuru süreci açısından yeterli olacaktır.​

Tasarım Tescil Süresi Ne Kadardır?

Tasarım tescili için belirlenmiş olan bir koruma süresi bulunmaktadır. Buna göre bir tasarımın tescil edildikten sonra 5 yıla kadar korunması mümkündür. 5 yılın aşılması ile birlikte yeniden başvuruda bulunularak bir 5 yıllık daha koruma talep edilebilir. Bu şekilde toplamda 25 yıla kadar koruma sağlanması da mümkün kılınmaktadır.

Bir tasarımın tescil süresi sona erdikten sonra herhangi bir yenileme başvurusu bulunmuyorsa o tasarım üzerindeki koruma kaldırılır. Aynı zamanda tescil koruması, sadece tescil başvurusu yapılan ülke sınırları içerisinde geçerlidir. Uluslararası alanda da tasarım koruması için farklı ülkelerdeki ilgili kurumlara başvuruda bulunulması gerekmektedir.

Tasarım Tescilinin Önemi Nedir?

Tasarım tescili, pek çok açıdan önem teşkil eden ve fayda sağlayan bir yasal uygulamadır. Buna göre ilgili tasarımın herkes tarafından kullanılmamasının sağlanması ile birlikte tasarım sahiplerinin kazanç elde etmesi de garanti altına alınır. Tescil edilmiş olan tasarımların satışa sunulması da mümkün olduğundan tasarım sahiplerinin bu şekilde gelir etmeleri de mümkün olacaktır.